španělština zdarma

Anteayer / antes de ayer / antier

ELEMENTARY Vydáno dne 17.02.2022

Už jste se jistě někdy setkali se slůvkem anteayer. Ale co takové antes de ayer nebo dokonce antier? Nejedná se o chybu nebo slangové výrazy?



Předevčírem

Jedná se o poměrně frekventované slovíčko ve slovníku každého pokročilého, ale i začínajícího studenta španělštiny. Máme zažité, že se překládá jako:

anteayer

Protože existují i jiné výrazy, které mají stejný význam a píšeme o nich dále, je na místě zmínit, že právě toto slovo je nejrozšířenější a nejdoporučovanější.

Anteayer fui a Praga para visitar una ciudad antigua. TTT *1

Anteayer había estudiado y ayer pasó el examen. TTT *2

Jedná se o spojení příslovcí ANTES a AYER, kde u prvního dochází k apokopě (odpadnutí koncové hlásky -S): Antes+ayer → anteayer. Nabízí se zde ale myšlenka, že by se “předevčírem” dalo vyjádřit i opisem:

antes de ayer

Toto vyjádření je také správně a můžeme ho používat dle libosti. Nesetkáme se s ním ovšem tak často z důvodu moderního trendu ekonomiky jazyka, a tedy zkracování a šetření času – obrat je v porovnání s anteayer dlouhý. Lze

Antes de ayer fui a Praga para visitar una ciudad antigua. TTT *3

Antes de ayer había estudiado y ayer pasó el examen. TTT *4

V hovorové španělštině rozhodně dáme přednost kratší formě, ale v psaném projevu se nám může tento opis hodit, pokud se chceme vyhnout častému opakování slov.

antier

Ještě méně často narazíme na formu, která je používaná spíše v Latinské Americe a zapadá stále více do lidové a venkovské mluvy. Jedná se o pozůstatek latinského sousloví pro “předevčírem”:

ANTE (antes) + HERI (AYER)

Tento výraz se doporučuje nepoužívat, nicméně je dobré ho znát, protože se s ním můžeme setkat v některých literaturách Mexika a dalších zemí Ameriky.

Lo vi antier. TTT *5

Překlad:
  1. Předevčírem jsem jel do Prahy abych navštívil starobylé město.
  2. Předevčírem studovala a včera udělala zkoušku.
  3. Předevčírem jsem jel do Prahy abych navštívil starobylé město.
  4. Předevčírem studovala a včera udělala zkoušku.
  5. Viděl jsem ho předevčírem.


Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Základní předložky

Výčet základních předložek, bez kterých se rozhodně neobejdete a jejich používání, které dělá často velké problémy, a to nejen začátečníkům.
ALL LEVELS

Zvratná slovesa

Test na zvratná slovesa. Podle příkladu doplňte vhodně vyčasované zvratné sloveso. Pozor na nepravidelná slovesa nebo slovesa se změnou kmenové samohlásky, resp. souhlásky, pozor na vazby s infinitivy a rozkazy.
ALL LEVELS

Flan de huevos

Tradičním sladkým dezertem ve Španělsku je „flan“, který vypadá jako náš puding, ale jeho příprava i chuť je zcela odlišná. Recept i několik informací o tomto pokrmu se dočtete v dnešním článku.

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář